Podatki o bančnih transakcijah SWIFT dostopni ZDA

Matej Huš

8. jul 2010 ob 16:57:54

Zgodilo se je, kar smo pričakovali in napovedali že dlje časa. Evropski parlament je danes s 484 glasovi za in 109 proti sprejel nov transatlantski sporazum o posredovanju podatkov o finančnih transakcijah iz sistema SWIFT Združenim državam Amerike. Sporazum bo veljal pet let, nato pa ga bo potrebno s pristankom vseh notranjih ministrov EU podaljšati. Sicer lahko tako EU kakor tudi ZDA kadarkoli odstopita od sporazuma brez nadaljnjih pojasnil.

Za svoj Terrorist Finance Tracking Program bodo od avgusta dalje ZDA imele dostop do naslednji podatkov: ime in naslov nalogodajalca, prejemnik, višina nakazila za nakazila v EU in v tretjih državah, ki bodo tekla preko SWIFT-a.

Spomnimo, da so ZDA vse od leta 2001 skrivaj spremljale transakcije, a tega do leta 2006 v Evropi nismo vedeli. Ob odkritju je izbruhnilo hudo nasprotovanje, organizacija SWIFT pa je svoje strežnike preselila iz ZDA, da je onemogočila prisluškovanje. Odslej si ZDA prizadevajo skleniti nov sporazum, ki bo spremljanje podatkov o finančnih transakcijah vnovič omogočil in to pot tudi legaliziral. Letošnjega februarja ga je Evropski parlament spričo pomislekov o zaščiti osebnih podatkov zavrnil, z nekaj amandmaji ovenčana verzija pa je bila sedaj sprejeta.

Dostop do podatkov ne bo avtomatski, marveč ga bo moral vsakokrat odobriti Europol. Na ta način želijo omejiti podatke na tiste najnujnejše, ki jih ZDA potrebujejo za boj proti terorizmu, kar bo nadzorovala skupina neodvisnih opazovalcev iz Evrope. Prav tako bo prepovedano profiliranje in filtriranje podatkov, za brskanje pa bodo morali organi pregona imeti že znane informacije, ki utemeljujejo obstoj utemeljenega suma. ZDA podatkov (razen nekaj malenkosti) ne smejo posredovati tretjim državam, Evropejci pa se bodo na ameriških sodiščih mogli pritožiti, če bodo sumili na zlorabo podatkov, poroča RTV.