NSA vohuni tudi za finančnimi transakcijami

Matej Huš

18. sep 2013 ob 00:44:13

Nadaljuje se odkrivanje podatkov, ki jih je o delovanju in nezakonitih praksah v NSA Edward Snowden zbral in predal novinarjem. Spiegel sedaj ugotavlja, da je NSA redno spremljala tudi večino finančnih transakcij, zbirala te podatke ter jih obdelovala.

Po Snowdnovih navedbah ima NSA program z imenom Follow The Money (FTM), ki zbira omenjene podatke in jih posreduje v njihov lastni sistem Trafcin, ki je v resnici podatkovna baza z več kot 180 milijoni vnosov (podatek velja za leto 2011). Večino teh podatkov, približno pet šestin, predstavljajo transakcije s kreditnimi karticami, ki jih NSA beleži.

NSA si je prizadevala tudi za dostop do strežnikov Vise in ostalih kartičnih podjetij, da bi pridobila dostop do bančnih podatkov za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. Visa se je sicer odzvala s skopo izjavo za javnost, da niso zabeležili nobenega nepooblaščenega dostopa v njihov sistem ter da podatke posredujejo le ob veljavnih sodnih odredbah in v drugih pravnih postopkih.

NSA je pridobila tudi podatke iz evropskega medbančnega sistema SWIFT, kar pa pravzaprav ni novica. Dogovor o dostopu do teh podatkov so si ZDA izposlovale že pred leti, a se je kmalu izkazalo, da ga kršijo in vohljajo več, kot bi smele. Gre za program TFTP (Terrorist Finance Tracking Programme), ki pa je v luči zadnjih razkritij na tnalu, saj si številni evropski poslanci prizadevajo za njegovo prekinitev.

Zanimivo je tudi, da nad vohunjenjem za finančnimi transakcijami niso navdušeni niti vsi obveščevalci. Dokumenti, ki so pricurljali iz britanske službe GCHQ, ki sodeluje z NSA, kažejo, da imajo Britanci o tako sistematičnem kršenju pravic ljudi pomisleke. V dokumentih so zapisali, da gre za kršenje zasebnosti, zbrani podatki pa da v veliko primerih nimajo nobene zveze s tarčami nadzora, zato je tak poseg v zasebnost nedopusten. A NSA to ne gane preveč.