Evropski parlament podprl posredovanje podatkov o letalskih potnikih ZDA

Matej Huš

20. apr 2012 ob 18:21:20

Evropski parlament je s 409 glasovi za, 226 proti in 36 vzdržanimi sprejel novi sporazum o posredovanju podatkov o letalskih potnikih (passenger name record, PNR) na čezoceanskih letih v ZDA. Prvi tovrstni dogovor med EU in ZDA je bil sprejet maja 2004, a ga je dve leti pozneje Evropsko sodišče razveljavilo. Naslednji dogovor je bil sprejet leta 2007, a je Parlament leta 2010 umaknil svoje soglasje in pozval Evropsko komisijo, da pripravi boljšega. Novi sporazum so dokončali decembra lani in ga poslali v odločanje Parlamentu, ki ga je včeraj sprejel. S tem je začel veljati novi, širši režim posredovanja podatkov.

V PNR se hranijo številni podatki, med njimi ime, naslov, telefonska številka, številka kreditne kartice, podatki o potovalni agenciji, prtljagi, številka sedeža, posebne želje glede menija za obroke na letalih, podatki o medicinskih posebnostih itd. Podatki se shranjujejo v vsaki letalski družbi posebej, te pa jih morajo same posredovati ameriški Službi za domovinsko varnost. Po novem sporazumu imajo potniki pravico do vpogleda v lastne podatke in njihov popravek, če so ti nepravilni.

Odslej se bodo podatki hranili trajno, medtem ko je stari sporazum predpisoval izbris po enajstih letih in pol (leta 2004) oziroma po petnajstih letih (leta 2007). Sedaj velja, da se podatki po šestih mesecih depersonalizirajo, kar pomeni, da se izbrišejo ime, naslov in druge kontaktne informacije. Po petih letih se zapisi prestavijo v tako imenovano spečo podatkovno bazo (dormant database), po nadaljnjih desetih letih (skupno 15 let) pa se popolnoma anonimizirajo. Tako anonimizirani podatki se hranijo trajno. Zaradi teh širokih določil o hranjenju podatkov in še bolj o njihovi rabi so številki poslanci izrazili nestrinjanje.

Sporazum so večinsko podprle Evropska ljudska stranka, Napredno zavezništvo socialistov in demokratov, Evropski konzervativci in reformisti in Evropa svobode in demokracije, proti pa so bile Zavezništvoliberalcev in demokratov za Evropo, Zeleni/Evropska svobodna zveza in Evropska združena levica/Nordijska zelena levica. Od slovenskih poslancev sta za glasovala le Zofija Mazej Kukovič in Milan Zver (oba Evropska ljudska stranka). Tanja Fajon, Romana Jordan, Jelko Kacin, Mojca Kleva in Ivo Vajgl so glasovali proti, Alojz Peterle pa ni glasoval.