Intel gradi novo tovarno v Izraelu

Matej Huš

5. jul 2010 ob 00:45:14

Intel namerava poleg tovarne 18, ki jo ima v izraelskem mestu Kirjat-Gat, v tej državi postaviti še eno. V tovarni 18, ki je bila odprta leta 1999, dela več kot 2000 ljudi, ki sestavljajo procesorje v 0,18-mikronski tehnologiji. Sedaj tečejo pogajanja z lokalnimi oblastmi v Izraelu o gradnji nove tovarne.

Kot so dejali, ima Intel močno pogajalsko osnovo, zato si lahko privošči postavljanje pogojev, kje bi bila nova tovarna in kakšno podporo od vlade pričakuje. Vlada medtem preudarja, kakšen vpliv bi imel nov obrat na regionalni razvoj. Intel namerava v Izrael vložiti dodatnih 2,7 milijarde dolarjev in odpreti novih 400 delovnih mest, tako da si izraelska vlada ne upa preveč negodovati.

Intel pričakuje 400 milijonov dolarjev državne vzpodbude, medtem so Izraelci pripravljeni ponuditi največ 250 milijonov dolarjev, pa še to le pod pogojem, da bodo odprli še eno dodatno tovarno. Intel ima sicer v Izraelu močno prisotnost, saj imajo svoje oddelke še v Jeruzalemu, Haifi, Petah Tikvi in Jakumu.