Intel odprl prvo tovarno na Kitajskem

Matej Huš

26. okt 2010 ob 10:37:18

Intel v zadnjem času pospešeno gradi in odpira nove tovarne, saj so po napovedi milijardnih investicij v ZDA odprli tudi svoj prvi proizvodni obrat na Kitajskem. V mestu Daljan v provinci Ljaoning so postavili poltretjo milijardo dolarjev vredno tovarno, ki bo na 300-milimetrskih silicijevih rezinah izdelovala čipe za Intel. Prve napovedi o gradnji je Intel objavil leta 2007, tri leta pozneje pa je tovarna nared in pripravljena na začetek obratovanja.

Kitajski obrat je posebnega pomena, ker se je Intel doslej Kitajske zaradi pomislekov o varovanju intelektualne lastnine izogibal. Za zgraditev te tovarne je morala dovoljenje dati ameriška vlada zaradi svoje politike preprečevanja, da bi napredna tehnologija padla v roke držav, ki bi jo lahko zlorabile za proizvodnjo orožja.

To je tudi prva nova tovarna, ki jo je Intel zgradil po letu 1992. Vse ostale razširitve so se dogajale na mestih, kjer že imajo obrate, saj je treba v nasprotnem primeru zagotoviti vrsto podpornih storitev in inštalacij na kraju, kar seveda stane. V njej bodo proizvajali čipe v 65 nm-tehnologiji, ker ameriška zakonodaja ne dovoljuje uporabe najnovejšega 22 nm-postopka na Kitajskem.