Internet za vse Fince

Primož Resman

1. jul 2010 ob 19:33:38

Z današnjim dnem je Finska postala prva država na svetu, kjer je dostop do širokopasovnega interneta ena od univerzalnih storitev za njene prebivalce. Sicer gre za povezavo z le 1 Mbit/s prepustnosti, a so se zato obvezali, da bodo prav vsi prebivalci do leta 2015, torej čez 4 leta in pol, v svet povezani s 100 Mbit/s. Prvi del naloge, povezava vseh prebivalcev z enim megabitom na sekundo, ne bo pretirano zahteven, saj ima Finska že 96% penetracijo To pomeni, da morajo telekomunikacijska podjetja splet omogočiti še v 4000 domovih.

Finski minister za komunikacije, Suvi Linden, je povedal, da so prek raziskave dognali, da internet Fincem ne predstavlja več le zabave, zato je dostop za vse prebivalce nujen. O podobni potezi so razmišljale že druge držav, npr. Velika Britanija (ki se je zaenkrat le verbalno zavezala za 2 Mbitno povezavo za vse prebivalce do konca leta 2012 - trenutna penetracija širokopasovnega interneta znaša 73%), a se pojavi težava v sprejetju zakona, ki bi odklopil masovne pirate. Finci so povedali, da masovnih piratov ne bodo odklapljali, a bodo ti pirati prejeli prijazna pisma od svojih ponudnikov interneta.

APEK je lansko jesen poročal, da je za drugo četrtletje leta 2009 penetracija širokopasovnega dostopa do spleta v Sloveniji znašala 65,7%.