Pretrgana telekomunikacijski kabel in plinovod Finska-Estonija

Matej Huš

10. okt 2023 ob 21:44:22

Podmorski telekomunikacijski kabel, ki povezuje Finsko in Estonijo, je poškodovan, so danes sporočiliP iz finske vlade. Poleg telekomunikacij je prekinjen tudi tok zemeljskega plina, ki je tekel po vzporedno položenem plinovodu, ki sestavlja povezavo Balticconnector. Razlog za okvaro še ni znan, Finci pa so javno dejali, da je verjetno šlo za namerno dejanje tretjega akterja. Popravila bi lahko trajala več mesecev, je sporočil finski Gasgrid.

Razlog in obseg poškodb še nista znana, saj preiskava še poteka. Finci in Estonci poudarjajo, da nista ogroženi niti energetska oskrba niti telekomunikacijska povezljivost obeh držav. Povezava je zagotavljala okoli pet odstotkov plina, ki ga Finska porablja, niti ni bila edina podmorska internetna povezava. Zanimivo je, da je okvara na plinovodu nastala v finskih vodah, medtem ko je telekomunikacijski kabel pretrgan v estonskih vodah. Po podatkih norveškega seizmološkega inštituta Norsar so v nedeljo zaznali šibko eksplozijo približno na lokaciji, ki ustreza poteku Balticconnectorja. Zaznali so jo finske opazovalnice ob obali Baltskega morja.

Z gotovostjo še niso mogli potrditi, da je poškodba nastala namerno. Najgloblja točka, kjer so položene povezave, meri približno 100 metrov. Za poškodbe na tovrstni infrastrukturi je sicer potrebna posebna usposobljenost.