Širokopasovni internet najcenejši v Macau, najdražji v Srednjeafriški republiki

Matej Huš

6. sep 2010 ob 00:58:58

Združeni narodi so nekaj dni pred vrhom Millennium Development Goals Summit, ki bo 19. septembra v New Yorku, objavili izsledke svoje raziskave o dosegljivosti širokopasovnega dostopa do interneta. Cenovno dosegljiv dostop je namreč eden izmed ciljev programa MGD (Millennium Development Goals), s katerim želijo do leta 2015 zmanjšati revščino na svetu in izboljšati življenjski standard za vse Zemljane. Zato tudi vzpodbujajo vlade, da bi si prizadevale za širitev dostopnosti interneta. Doslej je že več kot 30, večinoma razvitih, držav vzpostavilo okvirne programe za razvoj, tako da bo internet dostopen sleherniku.

Ugotavljajo, da je penetracija širokopasovnega interneta po svetu še vedno zelo neenakomerno razporejena, pri čemer se razlike med državami povečujejo in ne zmanjšujejo. Merjeno v odstotkih povprečne plače (torej z realno kupno močjo) je širokopasovni internet najcenejši v posebni administrativni regiji Kitajske Macao, kjer je treba za internet povprečno delati pol ure na mesec, dostop pa ima slaba četrtina prebivalcev. Sledijo Izrael, Hongkong, ZDA in Singapur, kjer mesečni dostop do interneta velja manj, kot je povprečna urna postavka delavca.

Na drugem koncu lestvice je Srednjeafriška republika, kjer mesečni dostop do širokopasovnega interneta stane 39 povprečnih mesečnih plač. Sledijo Etiopija (21 plač), Malavi (20), Gvineja (15) in Niger (10). V Sloveniji je treba za internetni dostop delati nekoliko manj kot en dan.