V ameriškem senatu zakonski osnutek o izklopu interneta v primeru groženj

Matej Huš

22. jun 2010 ob 18:15:35

Na začetku tega meseca se je v ZDA pojavil zakonski osnutek, ki sta ga predlagala senator Joe Lieberman iz Connecticuta in senatorka Susan Collins iz Maina ter ki bi dal zvezni vladi pooblastila, da dele interneta preprosto odklopi. Podobne ideje se pojavljajo že dlje časa, a vsakokrat naletijo na veliko nasprotovanje, tako da je predlagani zakon že kompromisna različica. Kljub temu ta predpisuje, da lahko ameriška vlada v primeru neizbežne kibergrožnje prevzame civilna omrežja (kamor sodi internet) in določene dele ali pa kar celoto izključi iz svetovnih povezav. Tak ukrep lahko sprejme predsednik države, izvrši pa ga Urad za domovinsko varnost (DHS). Ukrep je omejen na 30 dni, a kaj ko ga lahko vsak mesec znova podaljšajo.

Ideja je omiljena verzija spodletelega Cybersecurity Act of 2009, ki je eksplicitno dajal predsedniku moč ugasniti civilno infrastrukturo. Prav tako je terjal obvezno certificiranje tehnikov, ki bi upravljali kritično infrastrukturo. Novi predlog je na prvi pogled manj strog, čeprav se varnostni analitiki strinjajo, da enako neumen. Predvideva namreč, da je vlada uspešnejša pri upravljanju civilnih omrežij od podjetij, ki jih imajo v lasti. Predpostavljamo lahko, da podjetja svoja omrežja in strežnike nadzorujejo vsak dan, jih poznajo do obisti in imajo nenazadnje motivacijo, da jih ohranijo pri življenju, torej tudi zaščitijo pred napadi.

Senator Lieberman je v nedeljo svoje besede nekoliko vzel nazaj. Poudaril je, da ne gre za tako imenovani kill switch, kot so mediji predstavili zakonski osnutek. Po njegovih besedah gre za skrajni ukrep, ki ga v državah, kot je Kitajska, tako ali tako že imajo, in bi bil zaščita v primeru (kiber)vojne. Dejal je, da vojna pravzaprav teče vsak dan, ko sovražne države, teroristične skupine in hudodelske združbe preizkušajo trdnost ameriškega omrežja in iščejo luknje. Zato je po njegovem mnenju takšen zakon s takimi pooblastili nujno potreben.