Kalifornija želi oglase na registrskih tablicah

Matej Huš

21. jun 2010 ob 17:41:15

Nekako smo morali navaditi na ogromne reklamne panoje, ki se bleščijo ob cestah, zato v Kaliforniji menijo, da je čas za naslednji korak pri oglaševanju v prometu. Trenutno namreč razpravljajo o zakonu, ki bi prezadolženi zvezni državi z 19 milijardami dolarjev dolga pomagal splezati na zeleno vejo. Uvesti želijo elektronske registrske tablice, ki bi med vožnjo prikazovale klasičen videz in pravo registrsko označbo, pri daljših postankih od štirih sekund pa večidel reklame, saj bi bila označba vidna le v majhnem kotu. Zainteresirani oglaševalci bi se pogovarjali neposredno z DMV-jem (angl. Department of Motor Vehicles).

Predlagatelj zakonskega osnutka demokratski senator Curren Price pravi, da bi bili v tem primeru prva država na svetu s tovrstno ureditvijo. Ključen podatek v predlogu seveda manjka - predlagatelji niso izračunali, koliko bi vse skupaj stalo in koliko bi Kalifornija na ta način zaslužila. Uradnega nasprotovanja osnutku zakona še ni. Senat se je z njim strinjal, danes pa bo o njem razpravljal ATC (angl. Assembly Transportation Committee). DMV mora svoje mnenje podati do 1. januarja 2013.

Bomo v prihodnosti jailbreakali registrske tablice? Možnosti so neomejene: vožnja skozi rdečo luč, brezplačno tankanje vozil, postavljanje hitrostnih rekordov na avtocesti ...