Francija pripravlja nov zakon o nadzoru na internetu

Matej Huš

19. apr 2015 ob 15:21:13

Spodnji dom francoskega parlamenta je ta teden obravnaval nov zakonski osnutek, ki bi v boju zoper terorizem premierju podelil nova pooblastila, ponudnike dostopa do interneta (ISP-je) pa zavezal k avtomatizirani obdelavi velikega števila prometnih podatkov in avtomatičnega izročanja podatkov o sumljivih aktivnostih brez odredbe sodišča. V 577-članski skupščini je besedilo osnutka podprlo 25 poslancev, 5 pa jih je bilo proti.

Zakonski osnutek, ki so ga predstavili marca, je nastal kot odgovor na pokol na uredništvu časnika Charlie Hebdo. Zakon od operaterjev in ISP-jev zahteva avtomatično filtriranje prometnih podatkov v iskanju sumljivih, terorističnih vzorcev, čeprav še ni definirano, kaj ti sploh so. Podatke z odkritimi terorističnimi vzorci bi morali deanonimizirati ter brez sodne odredbe predati francoski obveščevalni službi. Agentje bi imeli pristojnost osumljenim teroristom podtakniti kamere, mikrofone ter programsko opremo za nadzor računalnika (keylogger). Dovoljena je geolokacija avtomobilov in telefonov ter uporaba IMSI-catcherjev. Ko bi za neko osebo ugotovili, da je osumljena terorizma, bi lahko v skladu z novo zakonodajo sledili in nadzorovali vse, ki so v stiku z njo (fr. entourage).

Pristojnosti zahtevati podatke od ISP-jev bi imel premier, ki bi mu svetoval devetčlanski odbor, a so mnenja odbora priporočilne in neobvezne narave. Francoski premier Manuel Valls sicer zagotavlja, da ne gre za uvedbo izrednih razmer, vsesplošen nazor nad državljani ali uzakonitev taktik, ki jih je v ZDA razkril Snowden. Amnesty International, Privacy International in druge organizacije so vseeno izrazile zaskrbljenost nad zakonodajo, ki oži zasebnost in daje nesorazmerno visoka pooblastila premierju in obveščevalcem. Glavni problem je zelo široko izrazoslovje ter meglene definicije, ki omogočajo zelo različno razlago pristojnosti.

O zakonu bodo glasovali 5. maja.