Italijanska Wikipedija začasno onemogočena

Matej Huš

5. okt 2011 ob 10:59:33

Vse bralce člankov v italijanščini na Wikipediji je danes pričakalo obvestilo, da članki trenutno niso dostopni, grozi pa celo, da bo tako ostalo še lep čas. To odločitev so v Wikipediji sprejeli na podlagi zakonskega osnutka DDL intercettazioni (zakon o prestrezanju telekomunikacij), ki v svojem 29. členu določa pravico do popravka.

Zakonski osnutek, ki je za zdaj še v parlamentarni obravnavi, vsebuje sporni 29. člen, ki se glasi:
"Vse internetne strani, vključno s časniki in periodiko, ki se posredujejo prek interneta, morajo objaviti izjave ali popravke v enaki grafični obliki, z enako metodologijo dostopa in na enako vidnem mestu, kot vesti, na katere se popravki nanašajo." Osnutek predvideva, da se mora najkasneje v 48 urah brez komentarja uredništva v nespremenjeni obliki objaviti vsak popravek, ki ga prizadeta stranka pošlje v odgovor na domnevno blatenje dobrega imena. Problem je, da se upravičenost ne presoja, ampak je stran dolžna avtomatično in trajno objaviti se prejete popravke, v nasprotnem primeru ji grozi 12.500 evrov globe.

Zakon se nanaša tudi na Wikipedijo, ki nastaja prav s prostovoljnim sodelovanjem zainteresirane skupnosti. Ker se sedaj zahteva, da se vse protinavedbe udeleženih strani (Silvio Berlusconi lahko na primer zahteva objavo popravka, da ni bil nikoli udeležen v spolnih škandalih) objavljajo brez presoje ali diskusije, italijanska Wikipedija pod temi pogoji ne more delovati. Vse strani italijanske verzije zato za zdaj vodijo na obvestilo o nedostopnosti.

Wikipedija v italijanščini bo ostala nedostopna ves čas parlamentarne obravnave zakonskega osnutka. Če bo zakon sprejet v trenutni obliki, pa lahko to postane tudi trajna rešitev, so črnogledi na Wikipediji.