iPhone dobiva večopravilnost

Primož Resman

9. apr 2010 ob 16:14:09

Applova predstavitev iPhone OS 4.0 je za nami, s tem pa ni več dvoma, kaj bomo poleti, ko bo operacijski sistem izšel, ugledali novega na jabolčnih telefonih, iPod Touchih ter nekoliko kasneje, jeseni, na iPadu. Med najpomembnejšimi novostmi je brez dvoma večopravilnost, ki so jo mnogi pogrešali dolgo, za druge je bil to dovolj dober razlog, da iPhona niso niti pogledali, medtem ko je bilo tretjim popolnoma vseeno oz. so bili celo navdušeni nad hitrejšim delovanjem naprave z večjo avtonomijo.
Posodobitev sicer ne bo na voljo za vse naprave, ki trenutno poganjajo iPhoneOS, saj je telefoni in iPodi Touch prve generacije ne bodo deležni. Prav tako je večopravilnost (za razliko od ostalih posodobitev) rezervirana samo za iPhone 3GS, iPod Touch tretje generacije (32GB in 64GB modela s konca leta 2009) in najverjetneje iPad.

Pri Applu tako trdijo, da so rešili težavo zmanjšane zmogljivosti in avtonomije. Brez skrbi, pekel ni zamrznil, saj večopravilnost v iPhone OS 4.0 ne bo popolnoma poljubna, kot jo poznamo z osebnih računalnikov, drugih mobilnih telefonov, itd. Nadgradili so shranjevanje stanja in nalaganje tega stanja nazaj, ko aplikacijo pokličete ter dodali APIje, ki bodo omogočali izvajanje dodatnih servisov v ozadju. Sem spadajo VoIP klienti in predvajalniki glasbe, kot je Spotify oz. Last.fm. Do sedaj je bilo predvajanje glasbe v ozadju prihranjeno le za aplikacijo iPod.

Glasba iz ozadja bo prav tako lahko koristila upravljanje, ki se pokaže čez zaslon, prav tako do sedaj rezerviranega le za iPod. Poleg glasbe in VoIP klicev se bo v ozadju lahko dokončalo tudi nalaganje datotek na splet, posodabljala geolokacija s pomočjo GPSa (oz. s pomočjo triangulacije oddajnikov v nizko-porabniškem načinu) in uporabljala glasovna navigacija, mogoča pa bodo še lokalna opozorila o posodobitvah v eni izmed aplikacij. Zanimivo, Steve Jobs je dejal, da stylus oz. upravljalnik opravil na neki napravi pomeni, da so nekje na poti razvoja popolnoma zgrešili. A prav upravljalnik opravil ima, čeprav nekoliko okrnjen, iPhone OS 4. Odpreti ga je mogoče z dvema pritiskoma na gumb za nazaj oz. domov, izgleda pa kot dock iz OS X-a. Iz samega upravljalnika je mogoče posamezne aplikacije tudi zapirati - dolg pritisk nanjo pokaže minus, s katerim se zapre.

Tekom predstavitve je Steve Jobs priznal, da so želeli kupiti oglaševalsko podjetje AdMob, ki se specializira za prikazovanje oglasov na mobilnih napravah. Prehitel jih je Google (a zaradi Federal Trade Commissiona nakup še ni zaključen), zaradi česar so pri Applu kupili Quattro Wireless in s tem dobili nekaj dodatnih izkušenj za postavitev oglaševalske platforme iAd. S pomočjo te bodo razvijalci aplikacij v enem popoldnevu lahko vanje dodali oglase, ki jih bo serviral Apple. Zaslužke si bodo delili v razmerju 40-60, kjer bo večji del dobil razvijalec. S tem upajo, da bo še več aplikacij brezplačnih.

Posodobitev bodo doživele tudi nekateri kosi operacijskega sistema, ki so bolj namenjeni poslovni uporabi. Tako pri Applu trdijo, da so še bolj izboljšali varnost, nadgradili VPN povezljivost, izboljšali nastavljanje iPhoneov na daljavo ter prenovili aplikacijo za elektronsko pošto, ki sedaj tudi uradno podpira več Exchange računov hkrati.

Med druge večje novosti sodi še Game Center, platforma za socializacijo igričarjev, kjer bo mogoče svoje rezultate primerjati s prijatelji. iPhone bo dobil še svojo, manjšo različico iBooks, ki jo bo z iPadom mogoče sinhronizirati kar prek zraka. Aplikacije bo v menijih mogoče združevati v mape (ikono ene preprosto povlečete na drugo, ki svojo ikono posodi tudi sami mapi), prav tako pa bo v menijih tovarniško podprta ena izmed najbolj pogostih lastnosti Jailbreakanih naprav, uporabniška ozadja.

Beta različica SDK-ja je za razvijalce že na voljo, prav tako pa so razvojno različico samega operacijskega sistema že preizkusili na Engadgetu. Posnetek prireditve si lahko ogledate s pomočjo Applovih strežnikov.