Ipodi se po več kot dvajsetih letih poslavljajo

Jurij Kristan

11. maj 2022 ob 06:06:54

Iz Appla so sporočili, da so prenehali s proizvodnjo iPod toucha, še zadnje obstoječe izvedenke legendarnih napravic za predvajanje glasbe iPod. V prodaji bodo zgolj še do konca zalog.

Ko so v Cupertinu leta 2001 lansirali prvega iPoda, so bile razmere pri žepni elektroniki in kupovanju glasbe precej drugačne od današnjih. Mobilne telefone smo uporabljali le za klice in sporočila, na glasbenem področju pa so revolucijo sprožili razvpiti servisi za nalaganje mp3 datotek z interneta. V takšni klimi je kompaktna naprava z domišljenim krožnim gumbom padla na plodna tla in pričela dobo ene najbolj proslavljenih linij naprav potrošne elektronike, pa čeprav je sprva veljala za veliko tveganje za podjetje, ki je bilo dotlej primarno računalniško. Prvemu iPodu in odprtju tržnice iTunes Store je leta 2004 sledila vezija mini, pa nato še manjši nano in shuffle brez zaslona ter leta 2007 še touch, ki je posnemala obliko iPhona. Prav slednja se je obdržala najdlje, tudi zaradi tega, ker jo mularija uporablja kot nekakšen nadomestek za iPhone, ki ga starši še nočejo kupiti.

Touch je bila tudi edina različica, ki jo je Apple doslej še posodabljal, nazadnje pred tremi leti. Toda konec se je napovedoval že lep čas, saj danes pametni telefoni predstavljajo naše poglavitne predvajalnike glasbe na poti. Ne le zato, ker so za to strojno primerni, temveč tudi, ker je prodaja oziroma potrošnja muzike prevzela pretočni model. Da bo tako, so iPodovi oblikovalci v podjetju v bistvu predvideli že ob samem lansiranju iPhona. V Cupertinu ob robu objave sicer poudarjajo, da je predvajanje glasbe tesno integrirano v praktično vse njihove prenosne produkte, od telefonov do tablic, ure Apple Watch in pametnega zvočnika HomePod mini.