Moški so pri večopravilnosti zanič. Ženske tudi

Matej Huš

15. avg 2019 ob 08:55:16

Pogosto slišimo predsodek, da gre ženskam opravljanje več nalog hkrati (multitasking) bolje kakor moškim. Obstajajo znanstvene študije, ki so potrdile, da ljudje v to res množično verjamejo. Rezultati dosedanjih študij pa so sila pisani, saj so ugotovili praktično vse možne rezultate. V resnici človeški možgani preprosto niso narejeni za večopravilnost, pri čemer so tako moški kakor ženski podobno slabi. V reviji Plos One so danes objavili rezultate raziskave nemških raziskovalcev, ki potrjujejo, da človek ni narejen za večopravilnost.

Definicija večopravilnosti je težavna, a po navadi govorimo o več nalogah, ki jih moramo opraviti v omejenem časovnem obdobju, tako da pride do časovna prekrivanja kognitivnih procesov, ki so namenjeni posamezni nalogi. Obstaja več vrst večopravilnosti, med katerimi sta najpomembnejši zaporedna večopravilnost (skakanje z opravila na opravilo) in dvojna (hkratno opravljanje dveh nalog).

V raziskavi je sodelovalo 48 žensk in 48 moških. Od tega jih je bila polovica z Goethejeve univerze v Frankfurtu, polovica pa z RWTH Aachen, vsi pa so bili zdravi brez nevroloških ali psiholoških motenj, z normalnih sluhom in vidom (naravnim ali očali). Kandidate so temeljito pretestirali, da so dobili vse potrebne demografske in osebne informacije. Nato je sledil test. Najprej so morali posamezne črke razvrstiti med samoglasnike ali soglasnike, posamezne števke pa kot lihe ali sode. To so morali storiti s kazalcem ali sredincem na roki, ki je bila bliže prikazani podobi. To pomeni, da so podobe z leve razvrščali s pritiskom na gumbe Y ali X, tiste na desni pa z N in M. Večopravilnost so preizkušali tako, da so v enem primeru izmenjaje prikazovali na levi in desni, v drugem primeru pa so hkrati prikazovali črke in cifre.

Rezultati so zgovorni sami po sebi. Večopravilnosti nam res ne gre, razlike med moškimi in ženskami pa so manjše od meje zaznave ali sploh ne obstajajo. Za vse praktične primere so torej v tem aspektu enaki. Človeški možgani najbolje delujejo, ko se lahko koncentrirajo na eno nalogo in jo temeljito premislijo in izvedejo. Na tak način je moč izluščiti bistveno od šuma, medtem ko večopravilnost to sposobnost krni.