Rover Opportunity nadgrajen

Matej Huš

25. mar 2010 ob 00:23:37

NASA je svoj rover Opportunity, ki že sedmo leto vozi po površju Marsa, čeravno je bilo prvotno načrtovano trajanje misije dobre tri mesece, nadgradila z novo programsko opremo. Nov kos programja se imenuje AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science) in roverju prinaša nekaj več avtonomnosti pri delovanju. Z njegovo pomočjo bo namreč lahko sam odločal, kateri objekti na Marsu so videti zanimivi in si zaslužijo podrobnejše posnetke. Na ta način se bo Opportunity vsak dan med vožnjo ustavil ob zanimivih kosih kamenja, ki bi jih nadzorniki v Houstonu sicer spregledali. Prvi posnetki, ki jih je Opportunity z novim programom posnel po lastnem navdihu, prikazujejo kamen v velikosti žoge za ameriški nogomet.

Brez AEGIS-a so se za podrobno analizo odločevali na podlagi prvih grobih posnetkov, ki jih je kamera poslala na Zemljo vsak dan. Včasih se zaradi časovnih in podatkovnih omejitev niso mogli odločiti, tako da je moral rover še enkrat zapeljati čez področje, da so lahko identificirali tarče. Vse to bo zdaj avtomatizirano.

Trenutno je Opportunity na poti v krater Endeavour, katerega premer meri 22 kilometrov. V letu 2009 je rover prepotoval 5,3 kilometra, kar je njegov osebni rekord. V celotni življenjski dobi je prevozil slabih 18 kilometrov in posnel 133.000 posnetkov.

Njegov brat dvojček Spirit posodobitve ni bil deležen, ker je že dolgo zataknjen v mehkem pesku na drugi strani planeta, kjer kljub pomanjkanju sončne svetlobe in neprimerni inklinaciji skuša nekako prezimiti, ne da bi zmrznil. Trenutno se pripravlja na stanje hibernacije, ko bo izključil vse funkcije razen notranje ure in občasnega preverjanja stanja akumulatorjev. Prebudil se bo po naslednjem Marsovskem enakonočju.