Razvit laser za prestrezanje raket

Matej Huš

14. feb 2010 ob 09:55:45

Pentagon je ta teden izvedel preizkus tehnologije, ki se zdi kakor iz Vojne zvezd. Na predelani Boeing 747 so namestili ogromen laser, ki je prestregel in uničil balistično raketo Scud med letom. Letalo je raketi sledilo s toplotnimi senzorji in nato s kemičnim laserjem, ki je preluknjal ohišje rakete, ki je zaradi tega razpadla na dva dela in padla v ocean. Po neuradnih informacijah naj bi bilo letalo med poizkusom od rakete oddaljeno 100 do 200 kilometrov. Uro pozneje so uspeli na enak način uničiti še drugi tesni izstrelek, ne da bi boeing moral pristati in dotočiti gorivo. V Pentagonu so sicer dejali, da so prvi tovrstni test izpeljali že 3. februarja, a javnosti niso obvestili.

Drugi del preizkusa, kjer so poizkušali sestreliti tudi dve raketi Terrier Black Brant (TBB), ni uspel. Za razliko od Scuda, ki uporablja tekoče gorive, je TBB raketa s trdim gorivom, ki posnema delovanje balističnih raket med fazo pospeševanja (boost), ko laser rakete lahko zadene.

Razvoj laserske tehnologije na letalih je trajal 15 let in stal štiri milijarde dolarjev. Prvi načrti so predvidevali, da bo laser deloval že leta 2002, a so ga zamude potisnile osem let nazaj. Domet še ni zadosten za uporabo v vojaške namene; za to bi potrebovali 20- do 30-krat močnejši laser, ki bi bil sposoben zadeti tudi medcelinske balistične rakete (ICBM) s trdim gorivom. Financiranje nadaljevanja projekta še ni potrjeno.