Vabilo na četrtkovo predavanje Olafa Maennela na FRI o modeliranju interneta

Matej Huš

4. jul 2011 ob 18:46:37

V četrtek, 7. 7. 2011, bo ob 12.15 uri na Fakulteti za računalništvo Univerze v Ljubljani, Tržaška 25, Ljubljana v predavalnici P4 predaval Olaf Maennel z Univerze Loughborrough v Veliki Britaniji. V predavanju 10 Lessons from 10 Years of Measuring and Modelling the Internet bo zagovarjal tezo, "da večina študij preveč poenostavlja model interneta in da zato nekaterih empiričnih ugotovitev ne znamo dobro utemeljiti". Predstavil bo trditve o delovanju omrežij, ki so se izkazale za neresnične, a so še vedno pogosto osnova za razmišljanje o internetu. Pokazal bo mogoče prihodnje smernice razvoja interneta in raziskovalne izzive, ki jih ta odpira. Vabljeni!

Maennel je pred prevzemom profesure delal v Deutsche Telekom Laboratories na Tehniški univerzi v Berlinu in Matematični fakulteti na Univerzi v Adelaide. Ukvarja se z raziskavami naslednje generacije internetnih tehnologij, razhroščevanja omrežij in meritev aktivnega usmerjanja (active routing).

Predaval bo o BGP (Border Gateway Protocol), ki je de facto standard za usmerjanje med domenami (inter-domain routing). Večina študij topologije interneta zanemarja pomemben vpliv BGP-ja, zato bo predstavil nove znanstvene pristope za merjenje, modeliranje in analiziranje meddomenske topologije interneta (inter-domain topology), ki v obzir jemljejo BGP.