Google bo preverjal resničnost fotografij v Google Images

Matej Huš

22. jun 2020 ob 21:52:52

Že dlje časa ni noben problem ustvariti lažne fotografije, dandanes pa tudi lažni videoposnetki in zvočni posnetki niso več velika težava. Razkrinkati jih je na podlagi tehničnih karakteristik mogoče, a to terja znanje in opremo. Ker so takšni posnetki lahko zlorabljeni za zavajanje, se bo Google boril proti njim. Odslej bodo preverjali njihovo verodostojnost (fact-checking).

Iz Googla namreč sporočajo, da bodo storitev Fact Check, ki trenutno pregleduje zadetke navadnega iskanja in iskanja po novicah (Search, News) razširili še na fotografije (Google Images). V nekaterih državah, med drugim v Braziliji, Indiji in ZDA, na podoben način označujejo tudi objave na YouTubu.

Pri pregledu posamezne fotografije v Google Images, torej ob kliku nanjo, se bo spodaj med njenimi karakteristikami pri nekaterih odslej izpisalo tudi poročilo, ali so glede na preveritev verodostojne ali ne. Primer je priložena fotografija, ki prikazuje morskega psa, ki plava po ulici v Houstonu - Google zapiše, da to ne drži. Preveritev bodo opravljali prek ClaimReview, ki je odprta metoda za ugotavljanje verodostojnosti informacij. Celotna knjižnica, ki to izkorišča, je na voljo prek iskalnika in kot odprt API.

Ob tem velja poudariti en velik ampak. Google je namreč izrecno potrdil, da preverjanje verodostojnosti posnetkov ne bo v noben pogledu vplivalo na njihovo razporeditev med iskalnimi zadetki (ranking).