Globalni velikani združeni v Confidential Computing Consortium

Dare Hriberšek

22. avg 2019 ob 21:14:23

Organizacija, ki jo je ustanovila Linux Fundation bo tako v iskanju rešitev za zavarovanje podatkov in promocijo odprtih rešitev povezala zares zveneča imena: Microsoft, Intel, Google, Alibaba, Arm, Baidu, Swisscom, Tencent in Red Hat.

Doslej smo namreč iznašli že precej dobre metode za varovanje podatkov v času njihove hrambe in med njihovim premikanjem, Confidential Computing se bo zato osredotočil predvsem na njihovo zaščito v času, ko so v uporabi oz. obdelavi, da bi tako sklenili kompleten krog zavarovanja. To naj bi dosegli s šifrirano obdelavo v pomnilniku, ne da bi podatke pri tem izpostavili drugim delom sistema.

Da mislijo resno, so podjetja v novopečeni konzorcij že prispevala delčke svojega znanja. Microsoft denimo Open Enclave SDK, katerim bodo razvijalci lahko gradili TEE (Trusted Execution Environment) aplikacije, Red Hat (sicer v lasti IBMa) Enarx za njihovo varnejše poganjanje, Intel pa svoj SDK Software Guard Extension, ki programsko kodo zaščiti na nivoju strojne opreme.