Microsoft pripravil lastno Linuxovo distribucijo

Matej Huš

18. apr 2018 ob 09:51:22

Ker se povečujeta število in obseg internetnih napadov, v katerih so uporabljene pametne naprave in pogosto tvorijo velike botnete, je Microsoft pripravil paket rešitev za zajezitev te kuge. Odgovor se imenuje Azure Sphere in sestoji iz treh komponent, izmed katerih je gotovo najzanimivejša Microsoftova lastna Linuxova distribucija.

Prvi del predstavljajo novi mikrokrmilniki (MCU), ki prinašajo izboljšave na strojni ravni, ki so po Microsoftovem mnenju nujne za gradnjo varnih sistemov. Med drugim gre za možnost nadgradnje programske opreme, uporabo šifrirnih ključev, ki jih ni moč ponarediti, razdelitev programske kode na ločene razdelke (compartmentalization) ipd. Prva naprava, ki bo uporabljala te čipe, ki jih je dizajniral Microsoft, bo MediaTekov MT3620 (ARM-A7). Druga točka je Azure Sphere Security Service. To je storitev v oblaku, ki bo zaznavala varnostne težave in služila kot vir firmwara za posodabljanje.

Tretji in najbolj zanimiv del pa je Azure Sphere OS. To je čisto prava Linuxova distribucija, ki so jo spisali v Microsoftu. V Redmondu so dejali, da združuje Linuxovo jedro, ki ga je Microsoft prilagodil, in varnostne funkcionalnosti Windows. Microsoftov Rob Lefferts pojasnjuje, da je Azure Sphere namenjen novemu tipu pametni IoT naprav, to so mikrokrmilniki, na katerih Windows ne more teči. Zato uporabljajo prilagojeno Linuxovo jedro, ki je na voljo z licenco OSS.