Sodišče potrdilo globo v primeru 'Washingtonska depeša'

Matej Kovačič

25. jun 2009 ob 18:55:30

Informacijska pooblaščenka lansko leto zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila zunanjega ministra Dimitrija Rupla in generalnega sekretarja na MZZ. Omenjena sta namreč storila dva prekrška, saj sta naročila nezakonito pregledovanje telefonskih izpiskov vseh zaposlenih na ministrstvu.

Minister in njegov državni sekretar sta odredila posebno komisijo, ki je od operaterja pridobila podatke o klicih zaposlenih in med vsemi klici zaposlenih iskala tiste, ki so po telefonu komunicirali s časopisno hišo Dnevnik. Del obdelave osebnih podatkov je opravil operater, brez sklenjene pogodbe o pogodbeni obdelavi osebnih podatkov. Z obdelovanjem podatkov o klicih kar vseh zaposlenih sta omenjena grobo posegla v zasebnost zaposlenih na MZZ. Zaradi ugotovljene kršitve v inšpekcijskem postopku je Pooblaščenec obema odgovornima osebama izrekel globo v višini 1660 €.

Omenjena kršilca Zakona o varstvu osebnih podatkov sta se na odločbo Pooblaščenca pritožila, prejšnji teden pa je zadeva doživela epilog na sodišču. Okrajno sodišče v Ljubljani je odločbo v celoti potrdilo. Sodišče je namreč ugotovilo, da sta zahtevi za sodno varstvo, ki sta jo v postopku vložila vlagatelja, neutemeljeni, vlagatelja pa sta odgovorna za nezakonito obdelavo osebnih podatkov zaposlenih in za to, da je bil del obdelave brez pogodbe izveden s strani operaterja telekomunikacij.