Osem potrošniških organizacij toži Meto

Matej Huš

29. feb 2024 ob 22:30:48

Potrošniške organizacije iz osmih evropskih držav, med drugim tudi slovenska Zveza potrošnikov, so pod okriljem krovne organizacije BEUC pri pristojnih organih za varstvo osebnih podatkov v EU vložile pritožbo zoper podjetje Meta. Trdijo, da Meta obsežno in nezakonito obdeluje osebne podatke uporabnikov Facebooka in Instagrama, ker da uporabniki nimajo možnosti svobodnega in informiranega soglasja. Podjetje jim namreč nudi le dve možnosti: plačilo naročnine (za uporabo brez oglasov) ali privolitev v obdelavo osebnih podatkov za oglaševalske namene.

Po mnenju pritožnikov je to v direktnem nasprotju s Splošno uredbo (GDPR) glede zakonitosti, pravičnosti in sorazmernosti uporabe osebnih podatkov. BEUC je že novembra 2023 vložil pritožbo, sedaj pa je osem organizacij vložil pritožbe še pri nacionalnih organih. Trdijo, da Meta nudi le pro forma izbiro, ki to v resnici ni in predstavlja zgolj pretvezo za problematiko nezakonite obdelave osebnih podatkov. Meta z nezakonito uporabo osebnih podatkov ustvarja visoke dobičke, dodajajo pritožniki.

V akciji sodelujejo organizacije iz Češke, Danske, Francije, Grčije, Norveške, Nizozemske, Slovaške, Slovenije in Španije. Meta se na pritožbo še ni odzvala.