Evropa uspešno izstrelila Herschla in Plancka

Matej Huš

15. maj 2009 ob 00:07:24

Včeraj nekaj po petnajsti uri po srednjeevropskem poletnem času je Evropska vesoljska agencija (ESA) z izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani uspešno izstrelila teleskopa Herschel in Planck. V orbito ju je ponesla raketa Ariane 5. Teleskopa sta skupaj s celotnim programom stala 1,9 milijarde evrov, tako da gre za najdražji tovor, ki ga je kdaj koli ponesla v vesolje ena sama evropska raketa.

Prihodnja dva ali tri mesece bosta teleskopa potovala na svoji mesti, ki sta v orbiti, oddaljeni 1,5 milijona kilometrov od Zemlje. Herschel je pravi velikan, saj meri premer njegovega glavnega zrcala 3,5 metra, ker je celo več od Hubblovega. Tako ogromen instrument bi tehtal mnogo preveč, zato so razvijalci njegovo težo zvito zmanjšali na 350 kg z gradnjo iz silicijevega karbida. Teleskop bo občutljiv na sevanje v daljnem delu IR-spektra in radijske valove, tako da bo lahko videl skozi vesoljske meglice in opazoval zvezde pri samem rojstvu.

Planck bo zrl v vesolje še pri daljših valovnih dolžinah. V delu spektra, ki ga zasedajo mikrovalovi, bo poskušal napraviti najboljšo meritev kozmičnega sevanje ozadja, ki je en tak relikt velikega poka - nastalo naj bi borih 380.000 let po njem. Z opazovanjem variacij v temperaturi bodo poskušali iz tega sevanja izluščiti čim več podatkov o sestavi zgodnjega vesolja.