Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Matej Huš

7. maj 2009 ob 00:03:51

SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje je ali pa ni hitrejše od klasičnih diskov, vendar za končni rezultat ni zelo pomembno. Srž pričujoče zgodbe predstavlja naključno pisanje.

Klasični trdi diski zapišejo 4 KB naključnih podatkov v 7 do 15 milisekundah, kar je občutno prepočasi. Zaradi tega uporabljajo predpomnilnik, v katerega podatke tlačijo v nekaj sto mikrosekundah (nekaj desekrat hitreje torej), na plošče pa jih prepisujejo, ko imajo čas. Problem nastopi, če disk preleno prazni predpomnilnik in ga nato zasujemo s podatki, tako da se čas posamezne I/O operacije dvigne z 200 mikrosekund celo na sekundo. Vprašanje, ki marsikoga bega, je, zakaj bi bilo naključno zapisovanje pri SSD-jih počasno, saj jim ni treba premikati glave. Anandov članek pojasni, zakaj je to tako, glavni razlog pa je, da je treba SLC ali MLC-celice pred zapisovanje pobrisati, kar se dela v blokih in ne posamič, to pa traja.

V Windows 7 je zato nekaj izboljšav, ki bodo olajšale sobivanje s SSD-ji. Za začetek bo onemogočena defragmentacija SSD-jev, saj ta nima več smisla, le skrajšuje življenjsko dobo. Poleg tega bodo izključili še funkcij, kot so Superfetch, boot prefetching, ReadyBoost in ReadDrive, ki pohitrijo klasične diske, SSD-jev pa ne. Delovala pa bo nova funkcija trim, ki bo skrbela za efektivnejše brisanje in polnjenje blokov celic.