Britanska vlada podprla odprto kodo

Matej Huš

27. feb 2009 ob 01:16:43

Britanska vlada je napovedala, da bo pospešila prehod na odprtokodno programje v javni upravi. Tom Watson, minister za informacijsko družbo (minister for digital engagement), je dejal, da bodo odprti kodi dali povsem enako startno pozicijo, kot jo ima zaprta, za njeno uporabo pa se bodo odločili v tistih primerih, ko bo ponudila več ali enako za svoj denar. Poudaril je, da je izjemno pomembno, da se javne ustanove ne zaklenejo v lastniško programje (vendor lock-in), in da ima odprta kodo veliko prednost, saj jo je moč spreminjati in prilagajati brez licenčnih omejitev.

Simon Phipps iz Suna pozdravlja odločitev in dodaja, da zapravljamo ogromne količine denarja za licence in obljube, namesto da bi zahtevali pravo vrednost. Nekateri viri ocenjujejo, da bi lahko Britanci s popolnim prehodom na odprto kodo prištedili do 600 milijonov funtov letno. Tudi v Ingresu, ki nudi podporo za odprto kodo (in si tako obeta kakšen funt več), sprejemajo napovedi z velikimi upi.

In kaj točno obljublja vlada? Pravijo, da bodo

Tako bodo morali različni oddelki uporabiti odprto kodo že zaradi zadnje alineje, če ne bodo imeli trdnih argumentov, zakaj je zaprta koda cenejša. Pričkovati je odločen odziv ponudnikov slednje, ki bodo začeli lobirati na visokih položajih. Kratkoročno bodo verjetno ponudili znatne popuste, zaključili pogodbe o najemu in podobno, da bi le izpadli cenejši.