Daily mail toži Google zaradi oviranja konkurence

Dare Hriberšek

21. apr 2021 ob 00:44:01

Daily Mail, lastnik spletnega medija MailOnline je na newyorškem sodišču vložil tožbo zoper Google. Z njo želijo doseči odgovornost podjetja za oviranje konkurence, saj po njihovem mnenju moč Googla pri prodaji spletnih oglasov povzroča, da mediji prejmejo premajhen delež prihodkov, ki jih generirajo njihove vsebine. Ob tem navajajo, da Google obvladuje orodja za prodajo oglasov, prav tako odloča kjer na spletni strani se bodo oglasi prikazovali, obenem pa je tudi lastnik borze, ki odloča, kdo bo dobil oglase. V zahtevku še zatrjujejo, da Google že leta prireja rezultate v svojem iskalniku glede na to, koliko založniki porabijo za oglaševanje na njihovih platformah.

Google naj bi tako zadnja leta prek svojega algoritma sistematično zniževal Daily Mailov promet, ki ga medij dosega na njihovem iskalniku. Padec je v letu 2017 znašal 20 odstotkov, v naslednjem letu pa še nadaljnjih 40 odstotkov. Leta 2019 pa naj bi bili dokončno kaznovani s spremembo algoritma, ki je njihov promet na Google Search povsem izničila.

Google se je na obtožbe že odzval s sporočilom za javnost, v katerem navedbe označujejo za brezpredmetne in netočne ter da uporaba njihovih oglaševalskih orodij nima nobene povezave z razvrščanjem v njihovem iskalniku. Prav tako ne drži trditev, da založniki ob Googlu nimajo drugih možnosti. Daily Mail je tako po njihovem zatrjevanju v zadnjih letih pooblastil še nekaj deset drugih podjetij, ki se ukvarjajo s spletnim oglaševanjem in upravljanjem takih oglasov, med drugim tudi Amazon in Verizon.

Daily Mailova tožba je samo ena od tožb na temo konkurenčnosti, s katerimi se Google otepa zadnje čase. Podobne očitke so nanj naslovili tudi z ameriškega pravosodnega ministrstva pa tudi generalni tožilec zvezne države Teksas. Prav tako je nedavno skupina poslancev obeh ameriških političnih polov po avstralskem zgledu predlagala spremembo zakonodaje, ki bi založnikom omogočila kolektivna pogajanja z velikimi spletnimi platformami, s čimer bi lahko dosegli nekoliko višje prihovske iz naslova oglaševanja.