Spremembe v Zakonu o elektronskih komunikacijah

BlueRunner

19. jan 2009 ob 11:56:30

Ministrsvo za gospodarstvo je 24. 12. 2008 začelo z javno obravnavo osnutka predloga za spremembe Zakona o elektronskih komunikacijah. Predlagane spremembe [PDF] so objavili tudi na svojih spletnih straneh.

Zanimivejši popravki so:

Najbolj zanimiv dodatek pa se skriva na polovici predloga. V predlaganih 122a in 122b členih se predvideva ustanovitev nadzornega odbora in odbora potrošnikov. V nadzorni odbor naj bi bili imenovani strokovanjki pravne, finančne in računovodske stroke. Tako v agencijo politika vsaj načeloma več ne bi smela neposredno vplivati, temveč bi moralo postati s tem delovanje vsaj za odtenek bolj transparentno. V odbor potrošnikov pa naj bi bil imenovan izmed uglednih javnih osebnosti, predstavnikov invalidskih organizacij in izobraževalnih institucij. Na žalost je ta definicija zelo široka, hkrati pa jih imenuje kar direktor agencije. Kar pomeni, da bo ta odbor predlagal ukrepe direktorju, ki člane tega odbora imenuje.

Ostal popravki se bolj ali manj tičejo razjasnitev nekaterih nejasnosti, popravkov višin kazni in uskladitvam z evropsko direktivo, ki jih je v1.0 narobe prepisala. Med stvarmi, ki jih pogrešam pa je razjasnitev povezave med pojmoma "operater" in "storitev". Po trenutnem zapisu so "operaterji" vsi, ki preko medmrežja nudijo kakršne koli storitve.

Javna obravnava je odprta še do 26. januarja. V njej pa je možno predlagati tako dodatne spremembe, kot tudi spremeniti predlagane spremembe. Kaj bi si vi želeli spremeniti?