Močno izboljšana učinkovitost sodobnih motorjev

Urban Škudnik

29. sep 2008 ob 10:12:49

Avtomobilistične trgovine pogosto ponujajo razne naprave in pripomočke, s pomočjo katerih naj bi vaši stroški za gorivo magično postali občutno nižji. Takšne napovedi so seveda pogosto preveč senzacionalistične, so pa zato toliko bolj vzpodbudne novice o resničnem napredku na področju učinkovitosti motorjev.

Akademikom iz univerze Temple je namreč uspelo izboljšati učinkovitost motorjev tudi do dvajset odstotkov tako, da so električno naelektrili del cevi pred vbrizgalnikom goriva, kar ustvari električno polje, ki zmanjša viskoznost goriva, s tem pa v motor pridejo manjše kapljice, kar privede do čistejšega vžiga goriva in močno izboljšane učinkovitosti motorja.

Po šestih mesecih testiranj z Merzedes-Benz-ovim avtom z dizelskim motorjem so pri vožnji na avtocesti ugotovili za celih dvajset odstotkov izboljšano učinkovitost, pri mestni vožnji je učinkovitost izboljšana za dvanajst do petnajst odstotkov, pri tovornih vozilih pa se napoveduje med šest in dvanajst odstotno izboljšanje. Zaradi same preprostosti naprave in možnosti aplikacije tako pri bencinskih in dizelskih motorjih kot tudi pri motorjih na plin, biodizel in kerozin bodo praktične aplikacije tehnologije gotovo pomagale prihraniti marsikateri liter goriva.