In osmi dan je Audi ustvaril dizel iz vode in zraka

easytm

27. apr 2015 ob 15:41:32

Gizmag - Dizelsko gorivo narejeno samo iz vode in zraka je ta mesec predstavil nemški proizvajalec avtomobilov Audi. Gorivo je rezultat sodelovanja velikana z nemškim startupom Sunfire iz Dresdna. Uspeh nemške avtomobilske industrije je pozdravil tudi nemški minister za izobraževanje in raziskave Johanna Wanka, ki je gorivo preizkusil tudi v lastnem avtomobilu Audi A8.

Kar elektriki (še) ni uspelo

Alternative prevladujočim motorjem na notranje izgorevanje so aktualne že več kot sto let (prvi električni avtomobil je na ceste pripeljal že na prelomu 19. v 20. stoletje). V zadnjih letih so sicer alternativna goriva (kot je recimo biodizel) za motorje z notranjim izgorevanjem izpodrinili električni avtomobili, ki pa še vedno zaradi takšnih in drugačnih razlogov niso postali učinkovita zamenjava. Večina vozil tako še vedno poganjajo razne mešanice nafte oziroma t.i. fosilna goriva, ki pa so zelo škodljiva za okolje. Prav ta dejstva so imeli v mislih inženirji Audija in Sunfire, ko so pripravljali novo gorivo. Pri nastanku slednjega kar 70 odstotkov potrebne energije pride iz obnovljivih virov, poleg tega pa je gorivo tudi bolj učinkovito in pri uporabi okolje manj onesnažuje. »Motor teče tišje, manj je onesnaževanja,« dodano vrednost novega goriva izpostavlja CEO Sunfire Christian von Olshausen. Novo gorivo lahko uporabniki, tako kot biodizel, mešajo z obstoječimi gorivi.

Recept

In kako poteka postopek ustvarjanja novega goriva? Osnovno gorivo so Nemci poimenovali »surova modrina«. Z energijo iz obnovljivih virov v tovarni izločijo vodik iz vode z uporabo postopka reverzibilne elektrolize. Sledi mešanje vodika s CO2, ki je pred tem z uporabo dveh kemijskih postopkov izgubil »en kisik«. Rezultat je tekočina – surova modrina, ki jo potem rafinirajo in nastane sintetičen e-dizel.

Prihodnost in cena

Gorivo je sicer še v fazi preizkusov, Nemci pa so že zgradili tovarno za njegovo proizvodnjo. Ta bo dnevno proizvedla 160 litrov goriva, Nemci pa že načrtujejo širitev proizvodnje. In cena? Nemci napovedujejo da bo, ko bo gorivo na voljo tudi v komercialne namene, liter e-dizla stal med evrom in 1,5 evra. Skeptiki ob tem sicer opozarjajo, da bo cena novega goriva zelo odvisna od cene električne energije proizvedene iz obnovljivih virov.