Ko otroke zaskrbi, kaj starši počno na internetu

Lobe Bojana

1. jul 2008 ob 12:00:33

Študije otrok in madostnikov ter možnih tveganj (glej tukaj) s katerimi se srečujejo pri uporabi omrežnega sveta (internet, mobilni telefoni itd.), običajno obravnavajo tveganja z vidika odraslih - staršev, učiteljev, raziskovalcev in ostale strokovne javnosti. Izsledki raziskav običajno kažejo, da se otroci in mladostniki prepogosto srečujejo z neznanci, nepremišljeno objavljajo svoje osebne podatke, razkazujejo fotografije, zapadejo v različne online odvisnosti. Vse te pasti interneta poskušamo nato v svetu odraslih regulirati in omejiti, predvsem z "prevzgojo" otrok in mladostnikov.

Nedavna študija na Švedskem pa kaže na problem, ki ga je odrasli svet gladko pozabil, izpustil in zanemaril. Poročilo švedske nevladne organizacije Children's Rights in Society priča o zaskrbljenosti otrok nad tem kako starši uporabljajo internet in kakšne posledice ima to za njih. Več kot sto otrok je že iskalo pomoč pri omenjeni organizaciji.

Očetje se po pričevanjih otrok najpogosteje zatekajo k pornografskim stranem, nekaj otrok pa je poročalo o očetovi nezvestobi na spletu.

12-letno dekle je poklicalo organizacijo, da bi potožilo o vedenju mame na spletu. Večino časa pred računalnikom presedi na pol gola, s hčerjo pa skorajda ne utegne več pogovarjati. Mati neke 13-letnice pa se je tako zagrela za fantazijsko online igro World of Warcraft, da pred računalniškim ekranom presedi dneve in noči, obenem pa pozablja na hčerine potrebe in želje.

Kot kaže spletno vedenje staršev postaja pereč problem in prišel je čas, ko moramo zamenjati paradigmo ter problem omrežnih tveganj začeti reševati na pravem koncu - pri odraslih. Mogoče ne bi bilo napak, da bi opravili več študij, podobnih zgoraj omenjeni.