Kako približati iskanje po spletu otrokom in manj veščim uporabnikom

Matej Huš

27. dec 2009 ob 10:32:34

Univerza v Marylandu je z Googlovo pomočjo izvedla raziskavo, kjer so primerjali razlike v iskanju po internetu med otroki in odraslimi. Ugotovili so, da medtem ko odrasli večidel osnovno znanje o konceptih iskanja s ključnimi besedami imajo, otroci največkrat v iskalno polje vpišejo kar celotno vprašanje. Zato so se vprašali, kako iskanje približati tudi mlajšim generacijam, ki še niso računalniško pismene.

Irene Au, ki v Googlu skrbi za uporabniško izkušnjo, pravi, da v Googlu ne razvijajo posebnega izdelka za otroke, marveč poizkušajo izboljšati iskanje za uporabnike vseh starosti. Kot pravi, se tudi odrasli, še zlasti manj vešči dela z internetom, srečujejo s podobnimi težavami. Ena izmed metod, ki so jih prvič uporabili leta 2007, je prikaz sorodnih iskalnih fraz.

Ideje so raznovrstne. Bing je že poizkušal s slikovnim iskanjem in nekatere podatke, denimo seznam ameriških predsednikov, uporabniki na ta način najdejo hitreje kot s klasičnim iskanjem po tekstu. Ker Bing uporablja več slikovnega materiala, pritegne tudi več otrok, dodaja njegov direktor Stefan Weitz. Tudi Google je maja uvedel Wonder Wheel, ki omogoča iskanje s slikami.

Nekatere izboljšave so povsem praktične. Ask.com in Google sta tako povečala okno za vpis iskalnih terminov, ker sta ugotovila, da uporabniki mnogokrat pišejo cela vprašanja, za kar potrebujejo več prostora. Prihodnje tehnologije naj bi bile uporabnikom še prijaznejše. Google je že ponudil glasovno iskanje na iPhonih in Androidih, pripravlja se tudi video iskanje.

Prav tako pa bi pouk informatike v slovenskih srednjih šolah iz klikanja ikon v Officeu lahko nadgradili v tečaj uporabe spletnih iskalnikov.