Worldwide Developers Conference 2008

Urban Škudnik

10. jun 2008 ob 01:04:33

Danes se je ob sedmih zvečer po slovenskem času začela največja konferenca za OS X razvijalce WWDC 2008. Kot je v navadi, je konferenco tudi tokrat otvoril začetni nagovor Steva Jobsa, v katerem je predstavil največje novosti, na katerih je Apple delal zadnjih nekaj mesecev.

Kot je bilo pričakovati že iz govoric in izjav različnih Apple-ovih uslužbencev v zadnjih mesecih, je Apple predstavil novo različico svojega iPhone-a, v katerem lahko najdemo GPS čip, podporo za 3G ter boljšo baterijo, s posodobitvijo programskega paketa pa bosta tako novi kot tudi stari model iPhone-a dobila (med drugim) podporo za Microsoft Exchange ActiveSync, WPA2 Enterprise in 802.1X avtentikacijo.

Bo pa novi iPhone tudi cenejši kot je bil ob predstavitvi njegov predhodnik - tako bodo 8 GB model stal 199 dolarjev, 16 GB model pa 299 dolarjev.

Med samim dogodkom so različni razvijalci predstavili tudi cel kup raznovrstnih aplikacij, ki bodo na voljo ob splavitvi App Store-a ali v bližnji prihodnjosti - več o samih aplikacijah si lahko preberete na predstavitveni strani.

Če se je o vsem tem govorilo že dalj časa, pa se o mobileMe vsekakor ni govorilo tako dolgo - Apple je namreč z mobileMe predstavil naslednika že obstoječe storitve .Mac, katerega funkcija je identična že podjetjem dobro poznanim Exchange strežnikom, le da vam celotno storitev ponuja Apple za 99 oziroma 149 dolarjev na leto za individualni ali družinski paket.

Za to ceno dobite 20 (40) GB prostora za elektronsko pošto, galerije, shranjevanje podatkov na Apple-ovih strežnikih (iDisk), vodenje koledar in imenik - vse dostopno tako preko interneta kot tudi preko že obstoječih klientov za Windows (Outlook) ali Mac (Mail, iCal, Address Book). Če čutite potrebo po večjih kapacitetah, pa boste za dodatnih 20 GB odšeli 49 dolarjev oziroma 99 dolarjev za dodatnih 40 GB.

Apple je tokrat prvič tudi uradno načel temo naslednje različice OS X-a 10.6 s kodnim imenom Snow Leopard. Če se je Apple v preteklosti močno posvečal dodajanju raznoraznih novih funkcij se bo z naslednjo različico osredotočil predvsem na hitrost in odzivnost sistema.

Tako bodo razvili novo tehnologijo imenovano "Grand Central", ki bo razvijalcem poenostavila razvoj večjedrnih aplikacij za najnovejše Mac-e z dvo- in večjedrnimi procesorji, vključen pa bo tudi nov jezik Open Computing Language (OpenCL).

Namen OpenCL je, da bi vsak razvijalec lahko dostopal do zaenkrat nekoriščenih ciklov GPU-ja, saj slednjega zaenkrat koristijo le grafične aplikacije, marsikateri razvijalec pa se ne bi branil računske moči, ki domuje v več sto jedrih GPU-jev.

Snow Leopard bo dvignil tudi programsko omejitev količine RAM-a na 16 TB, vključena pa bo tudi podpora za Microsoft Exchange 2007. Izid je napovedan za naslednje leto, kar pomeni, da ga lahko ob predpostavki, da ne bo večjih problemov, pričakujemo na naslednjem dogodku WWDC.