Nadzor v obliki hrambe prometnih podatkov ima vpliv na vedenje posameznikov

Matej Kovačič

5. jun 2008 ob 12:37:30

Florian Sander, na svojem blogu o problematiki hrambe prometnih podatkov poroča o raziskavi, ki so jo opravili pri znanem nemškem inštitutu za raziskovanje javnega mnenja Forsa.

Raziskava, ki je bila opravljena konec maja 2008 je pokazala, da obvezna hramba prometnih podatkov ima vpliv na vedenje posameznikov (vsaj v Nemčiji), saj so ljudje zaradi obvezne hrambe prometnih podatkov spremenili svoje telekomunikacijske navade.

Izsledki raziskave kažejo, da je za obvezno hrambo prometnih podatkov slišalo 73% anketiranih, dobra desetina (11%) pa jih je izjavilo, da zaradi ukrepa obvezne hrambe prometnih podatkov v določenih okoliščinah že niso uporabili telefona ali e-pošte.

Šest odstotkov anketirancev je prepričanih da so zaradi tega ukrepa prejeli manj klicev in e-sporočil, dobra polovica (52%) pa jih je izjavilo, da zaradi hrambe prometnih podatkov telekomunikacijskih sredstev verjetno ne bi uporabili za pogovor s farmacevtom (glede uživanja zdravil), psihoterapevtom ali ženitnim svetovalcem.

Raziskava je tudi pokazala, da slaba polovica (48%) anketiranih verjame, da je ukrep obvezne hrambe prometnih podatkov nujen ukrep za boj proti kriminalu.

Raziskava je tako pokazala, da nadzor vpliva na vedenje ljudi - in to ne samo tistih, ki "imajo kaj skrivati". Benthamov Panoptikon deluje tudi danes...