Slovenija 1984

aljazh

24. avg 2007 ob 22:56:55

Ministrstvo za promet je v vladno proceduro pred kratkim poslalo predlog zakona o cestnini. Ta bi v primeru sprejetja v državnem zboru prinesel številne, tudi Orwellovsko obarvane novosti. Poglejmo po vrsti:

Tretji člen predloga določa obvezno plačevanje cestnine na državnih cestah, ki so sestavni del vseevropskega cestnega omrežja, poleg tega pa še na cestah "ki so posebej projektirane in zgrajene za promet motornih vozil; ne služijo posameznim zemljiščem in objektom na njih, ki mejijo nanje; imajo, razen na posebnih mestih in začasno, dva označena prometna pasova ter odstavni pas ali odstavne niše na vsakem od fizično ločenih smernih vozišč; se z drugo cesto ali drugim infrastrukturnim objektom ne križajo v istem nivoju."

Zanimivejši je četrti člen, ki bi vladi omogočil, da določi "kot cestninsko cesto tudi državno cesto, ki ne izpolnjuje pogojev iz prejšnjega člena, če gre za cesto, ki je projektirana za daljinski promet in gre za vzporedno cesto, na katero je lahko preusmerjen promet iz cestninskih cest iz prejšnjega člena ali je v neposredni konkurenci s cestninsko cesto iz prejšnjega člena."

V praksi to pomeni, da bi vlada lahko določila obvezno plačevanje cestnine na "stari cesti" Ljubljana - Koper ali "stari cesti" Ljubljana - Kranj.

Zakopljimo še malce globlje v predlog zakona. Dvajseti člen določa, da mora upravljavec cestninske ceste "omogočiti cestninjenje brez ustavljanja vozila ali zmanjšanja hitrosti na cestninski postaji, opremljeni z zaporo (cestninjenje v prostem prometnem toku) z uporabo ene ali več naslednjih tehnologij: satelitskega določanja položaja, mobilne komunikacije z uporabo standarda GSM-GPRS (sklic na GSM TS 03.60/23.060) in mikrovalovne tehnologije na frekvenci 5,8 GHz (evropsko elektronsko cestninjenje)."

Vse skupaj pa lepo zaokroži še 22. člen, ki upravljavcu cestninskih cest podeljuje pooblastilo za zbiranje, obdelavo in vodenje osebnih podatkov o cestninskem zavezancu. Sem med drugim sodijo: ime in priimek cestninskega zavezanca oziroma njegova firma, naziv, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma sedeža, davčna številka, njegova identifikacijska oznaka v sistemu cestninjenja, podatki o vozilu ali vozilih, za katere je zavezan plačati cestnino, podatki o izdanih računih za cestninske obveznosti cestninskega zavezanca, podatki o nadomestni cestnini, podatki o izvedenih ukrepih nadzora nad cestninskim zavezancem, zvočni oziroma slikovni posnetki vozila in oseb v njem [na vseh mestih poudaril aljazh].

Zaradi zagotovitve pravilnosti podatkov v evidencah iz prejšnjega odstavka in zaradi zagotovitve cestninjenja pa bi imel upravljavec cestninskih cest dostop tudi do podatkov iz evidence registriranih motornih vozil. Poleg tega bi upravljavec cestninskih cest (DARS) po novem postal tudi prekrškovni organ z nekaterimi izrazito policijskimi pooblastili.

Predlog je že naletel na burne odzive.

Če povežemo vse zgoraj navedene niti, je 1984 bliže, kot se zdi.