Osemdesetjedrni procesor

McHusch

19. jan 2007 ob 10:25:37

Intel je že lansko jesen na IDF (Intel Developer Forum) oznanil, da so izdelali prototip procesorja z 80 jedri, sedaj pa je Manny Vara razkril nekoliko več podrobnosti. Najpomembnejša: porabil bo manj elektrike kot Ljubljana.

Za zdaj Intel svojo beštijo imenuje Tera-Scale Teraflop Prototype, ker je njen domet več kot bilijon operacij na sekundo. Prototip je namenjen zgolj raziskavam (beri: ne deluje) na področju sodelovanja več jeder, zato je do njegove praktične uporabe še daleč, a Intel optimistično napoveduje prve čipe za leto 2012.

Zanimivejša je poraba električne energije, ki v oklestenem modelu znaša manj kot 100 W, kar je manj kot trenutni štirijedrni procesorji, končna številka pa bo seveda nekoliko večja. Ključ za nizko porabo se skriva v povsem drugačni filozofiji uporabe jeder. Jedra v sedanjih procesorjih so zelo kompleksna, medtem ko bodo jedra v 80-jedrniku zelo poenostavljena, namenjena točno določenim operacijam. S tehnologijo Performance on demand jih bo sistem zbudil, ko bo uporabnik zahteval dodatno računsko moč in poslal spat med igranjem pasjanse. Druga novost bo Core hopping, ki bo preusmerjal procesiranje s prevročih jeder na hladnejša in pomagal zadrževati gretje v predvidenih okvirih. Tretji problem je seveda sporazumevanje jeder med seboj, kjer so se po Varovih besedah zgledovali po superračunalniških komunkacijskih kanalih in vso stvar primerno pomanjšali na en čip. Zanimivo je tudi, da novi čipi ne bodo bistveno večji od sedanjih; tako naprimer prototip meri zgolj 302,5 mm2. Več o tem.

Sliši se obetavno, a ne slinite se pred letom 2015.