Japonski konzorcij kot konkurenca Intelu

Primož Resman

8. sep 2009 ob 08:40:57

80% Intelov delež trga procesorjev očitno ni po godu kar sedmim japonskim družbam, ki so se odločile povezati in že načrtujejo izdelavo svojih procesorjev. Ne le, da je članov pravljičnih sedem, prav vsi so obenem tudi industrijski težkokategorniki - NEC, Renesas, Hitachi, Toshiba, Fujitsu, Panasonic, in Canon. Projekt, ki ga bo sofinanciralo japonsko Ministrstvo za Gospodarstvo, bo pot začel s 3 do 4 milijardami Jenov (med 22 in 30 milijoni €) in ima kot glavni cilj izdelati procesor z nizko porabo, ki bi obenem zmanjšal odvisnost japonske od Zahoda.

Vsak izmed članov konzorcija bo sprva izdelal svoj prototip, ki bo podpiral izvajanje varčnejše programske kode, katere glavni avtor je profesor Hironori Kasahara z Univerze v Wasedi. Ko bo delujočih vseh sedem prototipov, ki naj bi že imeli do 70% nižjo porabo od današnjih procesorjev, bodo inženirji pod vodstvom profesorja Wasede izdelali enotno zasnovo, za katero računajo nadaljnjih 30% prihranka pri porabi električne energije. S tako nizko porabo ciljajo na nemoteno delovanje tudi v primeru daljšega izpada električne energije, npr. ob naravnih nesrečah. Obenem bi bilo mogoče naprave napajati le z uporabo sončnih celic, kar bi sploh odpravilo odvisnost od električnega omrežja.

Raziskovalci se, zanimivo, še niso odločili, če se bodo usmerili v področje višje zmogljivosti (namizni in prenosni računalniki) oz. v bolj varčne čipe, namenjene ročnim napravam. Proizvajalcem raznovrstnih naprav, ki bodo uporabljale nove čipe, obljubljajo velike prihranke pri pisanju aplikacij zaradi standardne platforme, ki naj bi v veljavo stopila do leta 2012. Za celotno proizvodnjo čipov bo skrbel TSMC, kljub tovarnam, ki jih imajo v lasti nekateri izmed članov konzorcija. A po drugi strani npr. Toshiba že zmanjšuje proizvodne zmogljivosti, saj se bodo posvetili zgolj dizajnu elektronskih naprav, še bolj pa snovanju jedrskih reaktorjev. Zaradi recesije na zmanjševanje računajo tudi drugi lastniki tovarn.