Intel pokazal 48-jedrnik

Matej Huš

3. dec 2009 ob 11:35:53

Intel je včeraj zvečer pokazal nov dizajn procesorjev, ki vključuje 48-jedrne procesorje. Zadevščina s kodnim imenom Bangalore se za zdaj uradno imenuje Single-chip Cloud Computer (SCC) in je naslednik projekta Tera-scale iz let 2006 in 2007, ko so razmišljali, kako na eno rezino stlačiti 80 jeder. SCC je precej bolj domišljen in združljiv z naborom ukazov x86. Posamezno jedro ni najbolj zmogljiv primerek na svetu, je pa skupek še vedno pošastno zmožen. Gre za spoj 24 dvojedrnih modulov, ki skupno porabijo do 150 W energije in naslovijo do 64 GB pomnilnika.

Enega izmed največjih problemov SCC še vedno ne rešuje - gre za paralelizacijo. Ko se je takt procesorjev skorajda eksponentno povečeval, je bilo pisanje večnitnih programov večidel nesmiselno. Sedaj se počasi zaletavamo v fizikalne omejitve hitrosti posameznih jeder, zato poskušajo večjo računsko moč doseči z večjedrnostjo. Da nam bo ta koristila, je seveda potrebno ustrezno prepisati tudi programe, kar je glavni problem, ker se vseh opravil enostavno ne da paralelizirati. Na tem mestu SCC ne prinaša revolucije, saj Intel priznava, da se v veliki meri obnaša kot običajen strežnik z 48 procesorji.

Da bi spodbudili akademsko javnost k reševanju tega problema, bodo v Intelu posredovali 100 takih sistemov različnim akademskim in industrijskim partnerjem, ki bodo poskušali dognati kaj revolucionarnega.