Bodo v ZDA pričeli pregledovati pošto brez sodnih odredb?

Matej Kovačič

5. jan 2007 ob 13:20:00

Kot poroča Seattle Times, je ameriški predsednik Bush 20. decembra lani podpisal zakon, ki prinaša nekatere spremembe v poštno zakonodajo. Obstoječa in spremenjena zakonodaja sicer izrecno prepoveduje pregledovanje pisemskih pošiljk brez odredbe sodišča, vendar pa je Bush priložil podpisano izjavo, v kateri zagovarja pravico, da vlada v primeru nujnih okoliščin brez sodne odredbe odpre in pregleda zaprto pisemsko pošiljko.

V izjavi Bush pravi, da bo "sestavil" izjemo, ki bo omogočila odprtje zaprte pisemske pošiljke v nujnih primerih.

Ti primeri naj bi prišli v poštev v primeru nujnosti, da se zavaruje človeška življenja, varnostjo pred nevarnimi snovmi ter v primeru "potrebe fizične preiskave, ki jo dovoljuje zakon za zbiranje obveščevalnih podatkov". Po interpretaciji Bele Hiše naj ne bi šlo za nekaj novega, saj ustava že sedaj v nekaterih okoliščinah dovoljuje preiskavo brez sodne odredbe.

Kritiki pa po drugi strani opozarjajo, da je Busheve "nujne okoliščine" mogoče razumeti tako kot neposredno nevarnost, kot tudi kot dolgo trajajoče stanje nevarnosti, na primer trajne "vojne proti terorizmu". Takšna določila bi ameriškim državnim organom omogočila množično odpiranje in pregledovanje zaprtih pisemskih pošiljk, kar je napad na eno najstarejših oblik pravice do zasebnosti v ZDA.

Stvar se je zaenkrat pojavila le v obliki predloga. A če pomislimo na tajno prestrezanje telefonskih in internetnih komunikacij, ki ga je po Bushevem pooblastilu najmanj do lani izvajala NSA, so taki predlogi lahko zaskrbljujoči...