Test zanesljivosti Priusa II

Stepni Volk

24. okt 2005 ob 22:11:57

Nemški ADAC je pred dnevi zaključil 10-mesečni test Toyote Prius; v tem času so z njo prevozili 90.000 km. Za osvežitev spomina, gre za 2. generacijo Toyotinega hibridnega avtomobila. Med testom ni bilo težav ali napak na pogonskem sklopu, glede na cene goriv pa je zanimivo dejstvo, da je avtomobil v tem času porabil v povprečju 5,2 l goriva na 100 km, kar je za 0,4 l boljše od primerljivega dizla in za 2 l bolje od bencinsko gnanega avtomobila v ADAC-ovem dolgotrajnem testu.

O kvaliteti vozila in sami vsakodnevni uporabnosti se je prepričal tudi nemški Auto Bild na 4270 km dolgi poti iz Rovaniemija v Rim. Povprečna poraba enega vozila je bila 5.8 l, drugega pa 5.6 l na 100 km. Pomembnejše od porabe je najbrž dejstvo, da je na tej poti Prius spustil v ozračje za približno 200 kg manj C02 v primerjavi z ostalimi vozili istega razreda. Svojo slavo si je Prius zgradil tudi na dejstvu, da ga kupujejo prominentne osebe, tako tuje, kot naše. Da seveda ni vse tako rožnato, govori dejstvo, da je prišlo do programske napake v hibridnem pogonu. Pri modelih, narejenih od avgusta 2003 do novembra 2004, se ob hkratnem pritisku pedala za plin in zavoro izklopi bencinski motor in vožnjo je moč nadaljevati le z električnim. Vozilo je imelo probleme tudi z stikalom za zavorno luč, s katerim lahko v celoti prekinemo indikacijo zaviranja. Prav tako so samega Priusa močno okrcali pri BBCjevem Top Gearu, kjer so mu zamerili predvsem slabe materiale v notranjosti ter še nekaj čisto angleških posebnosti. Prepis oddaje lahko preberete tu: Toyota Prius - mnenja, ocene, o Priusu se je debatiralo tudi v tej temi: Toyota Prius - hibridni avto.

Toyota obljublja, da bo v prihodnjih letih razširila hibridni pogon tudi na vse ostale modele, zaenkrat pa ostajata dva, omenjeni Prius II in Lexus 400h. Zanimivo je, da je slednji v primerjevalni tekmi Coast-to-coast z Mercedes Benzom izgubil.

Hibridni pogoni so že dolgo znana zadeva, tudi v avtomobilih, in so različnih vrst. Na novo so jih pred leti v življenje obudili japonski proizvajalci, ki se niso hoteli kosati z evropskimi dizelskimi motorji. Japonci namreč verjamejo, da so dizelski izpuhi kancerogeni in njihovega razvoja posledično ne spodbujajo. Evropski in ameriški proizvajalci so medtem stavili na pogon z gorivnimi celicami, a teh zaenkrat še ni na voljo, zato se je tekmovanje v varčevanju z gorivi in ohranjanju okolja obrnilo v prid Japoncev. Poleg Toyote ponuja svoje hibridne motorje še Honda, ki je začela z Insiteom, Civicom in Accordom.

Tudi Ford ni hotel zaostajati in si je hibridni sistem sposodil pri Toyoti. Trenutno je moč kupiti njegov SUV Escape (v ZDA), za naslednje leto napovedujejo še Fiesto, ostali proizvajalci pa hibride šele pripravljajo. Tako so staknili glavo skupaj s Toyoto najprej Porsche in malce zatem še VW (Porsche je pred kratkim kupil 20% VW delnic). Da ne bi ostala brez svojega kosa pogače, sta sklenila zavezništvo še DaimlerChryler in GM (pri nas so bolj znane njihove znamke Opel, Saab in bivši Daewoo, sedanji Chevrolet).

Več o delovanju hibridnega pogona lahko izveste tukaj.