Google kljub nasprotovanjem nadaljuje z digitalizacijo knjig

M-man

12. jun 2005 ob 04:12:52

Na letošnjem Book Expo America se je založnikom, avtorjem, agentom, distributerjem in vsem ostalim, ki so kakorkoli povezani s knjigami, pridružil tudi Google. Njegov glavni namen je bila predstavitev (promocija in obenem zagovarjanje) storitve, iskalnika oz. projekta Google Print, ki pa je trenutno (že od lanskega oktobra) še vedno v beta fazi. Google si je namreč zadal cilj razširiti digitalni internetni svet z digitalizacijo tiskanih knjig. Google Print predstavljata dva projekta: Library Project in Publisher Program. Slednji je namenjen predvsem založnikom in jim omogoča delno ali celovito objavljanje knjižnih del in s tem brezplačno oglaševanje lastnih izdaj, obenem pa jim Google omogoča tudi neposreden zaslužek oz. delitev prihodka od oglasov na strani s knjižno vsebino. Kljub zagotavljanju spoštovanja avtorskih pravic pa nekateri še vedno nasprotujejo omenjenemu projektu.

Še večji trn v peti pa avtorskim založnikom predstavlja tudi nam bolj poznani Library Project. Kot je verjetno mnogim že znano, namerava Google v svoje podatkovne baze preslikati knjižne zbirke univerze v Harvardu, Stanfordu, Oxfordu, Michiganu in knjižnice v New Yorku (New York Public Library). Googlovemu načinu širjenja znanja pa med drugimi ostro nasprotuje predvsem Association of American University Presses. Kljub temu da bodo imeli založniki možnost prepovedati objavo že skeniranega knjižnega dela, želijo takojšnjo prekinitev procesa digitalizacije, saj naj bi po njihovih besedah šlo za sistematično masovno kršenje avtorskih pravic.

Kljub vsem nasprotovanjem pa Google, ki je trenutno tudi največje medijsko podjetje na svetu (pred Time Warnerjem), nadaljuje z v maju začetim projektom. Proces digitalizacije naj bi trajal 5 do 6 let, omenja pa se tudi rok le treh let. Po nekaterih podatkih naj bi Google v okolici Univerze v Michiganu, ki ima kar 19 knjižnic, že iskal primerno lokacijo za tehnološki center z 1000 zaposlenimi, vendar internetni velikan teh informacij ni želel potrditi.

Vse pravice pridržane. Noben del tega gradiva se ne sme reproducirati ali kopirati v kakršnikoli obliki, grafično, elektronsko ali mehanično, kar vključuje fotokopiranje, snemanje, skeniranje, tipkanje...