Google se je poravnal z založniki glede Google Books

Matej Huš

6. okt 2012 ob 09:22:29

Google se je poravnal z založniki v sedem let starem sporu, ki so ga zanetili s projektom Google Books. V sklopu tega projekta so skenirali več milijonov knjig in jih optično prebrali (OCR). Postavili so jih na splet, kjer so omogočili iskanje po njih, branje pa je bilo omejeno le na nekaj strani posamezne knjige. Čeprav celotne knjige niso bile dostopne in je možnost iskanja po knjigah ustvarila znatno dodatno vrednost, so založniki Google zaradi kršitve avtorskih pravic leta 2005 tožili.

Leta 2008 so dosegli poravnavo, v okviru katere bi moral Googel plačati 125 milijonov dolarjev odškodnine, da bi svoje početje retroaktivno legaliziral. Hkrati bi Google dobil pravice v celoti objaviti vsebino knjig, katerih izvodov ni več dobiti, ponatisov pa ni na vidiku. Sodišče je poravnano kasneje zavrnilo, ker naj ne bi zadovoljevala interesov vseh strank - nekaj tisoč lastnikov avtorskih pravic jo je namreč odklonilo oziroma svoje izdelke izvzelo (opt-out). Postopek se je vrnil na začetek in tekel do letos.

Google je dosegel poravnano z Zvezo ameriških založnikov (Association of American Publishers, AAP). Ti so dobili možnost, da svoje izdelke iz Google Booksa umaknejo. Tako bodo nekatere knjige iz storitve v celoti izginile, druga pa bodo ostale dosegljive v trenutnem obsegu. To pomeni okoli 20 odstotkov, uporabniki pa bodo imeli možnost nakupa knjige prek Google Books, če bodo želeli videti več. V tem primeru bo Google dobil tretjino, založniki pa dve tretjini zneska. Poleg tega vsi založniki dobijo celotno kopijo digitalizirane knjige za lastne potrebe. O finančnih podrobnostih obe strani molčita, tako da lahko o višini odškodnine le ugibamo.

Poravnava pa nikakor ne vpliva na drugo tožbo, ki jo je zoper Google vložil ceh avtorjev (Authors Guild). Tu sprave še ni na vidiku.