Prihajajo novi učbeniki

mathjazz

17. mar 2004 ob 15:43:47

Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Učili so nas, da si tako sledijo planeti v našem osončju, če se oddaljujemo od Sonca. Pa so nas očitno grdo nalagali. Znanstveniki so namreč odkrili doslej najbolj oddaljen predmet v našem osončju, katerega velikostni red je primerljiv s planeti. Sedna, kot so planet neuradno poimenovali, je trikrat bolj oddaljen od Sonca kakor Pluton, njegovo leto je dolgo 10.000 zemeljskih let, utegne pa imeti celo svojo luno.

Glavno vprašanje, ki trenutno buri duhove astronomom, je, zakaj se Sedna nahaja tako daleč stran od Sonca in zakaj kroži po neverjetno izraziti elipsi. Po eni teoriji je na sedanjem mestu pristala kot izloček drugih zvezd, bolj zanimiva teorija pa pravi, da se nekje v njeni bližini nahaja še kak večji planet, po velikosti primerljiv z Zemljo, ki naj bi jo s svojo gravitacijo prvlačil do trenutne lokacije.

Že pred časom se je razvnela debata o definiciji planeta, saj si znanstveniki nikakor niso enotni glede velikostnega praga, ki ga mora preseči nebesno telo, da si zasluži naziv planet. Tako da, nikar ne hitite s pisanjem novih priročnikov za astronomijo in učbenikov za geografijo. Planetov očitno ni ne devet niti deset in niti enajst. Obstaja celo možnost, da bomo mednje prištevali nekatere večje asteroide.