Google mora v Play Store pripustiti konkurenco

Matej Huš

8. okt 2024 ob 22:40:49

Sodišče v Kaliforniji je sprejelo razsodbo v primeru Epic proti Googlu, ki slednjemu ne bo povšeči. Po razsodbi mora Google odpreti platformo bolj, kot jo je doslej. V spletni tržnici Play Store morajo biti dostopne tudi aplikacije, ki so v bistvu konkurenčne spletne tržnice. Google mora za konkurenco izdelati še katalog aplikacij, ki jih ponuja sam, da lahko konkurentje s svojimi tržnicami vzpostavijo alternativo. Od avtorjev aplikacij Google tudi ne bo smel več zahtevati uporabe plačilnega sistema Google Play Billing, ga bodo pa seveda lahko ponudili, a pisci bodo imeli proste roke, da uporabnike usmerijo k alternativi. Tudi s ceno Google ne bo imel več vzvodov obvladovanja konkurence.

To so zahteve, ki občutno presegajo normalno protimonopolno delovanje. A kot je pojasnil profesor prava s Stanforda Mark Lemley, je to razumljivo. Ko je podjetje spoznano za krivo kršitev protimonopolne zakonodaje, sodišče ne terjajo zgolj prenehanja takšnega ravnanja, temveč lahko naložijo tudi popravljalne ukrepe, ki sicer niso obvezni, dokler je vse v skladu z zakonom. Google bo moral te ukrepe izvajati tri leta.

S sodbo se seveda v Googlu ne strinjajo in se bodo nanjo pritožili. Epic je seveda precej zadovoljnejši, saj so uspeli dokazati, da je Google ustvaril klobčič pogodb, dogovorov in sporazumov s proizvajalci telefonov, pisci aplikacij in operaterji, ki perpetuira monopol. Google ima sedaj osem mesecev časa, da uvede spremembe, ki bodo veljale tri leta.