Francosko sodišče kaznovalo Google zaradi nepoštenih pogojev v Play Storu

Matej Huš

29. mar 2022 ob 21:02:15

Trgovinsko sodišče v Parizu je Alphabetu (nekdaj Google) izreklo dva milijona evrov kazni zaradi nepoštenih pogojev v spletni tržnici z aplikacijami. Piscem aplikacij, ki so jih ponujali na Googlovi tržnici, so postavljali nepoštene pogoje, ki so jih postavljali neenakovreden položaj v primerjavi s ponudnikom spletne tržnice. Francosko finančno ministrstvo je tožbo zoper Google in tudi Apple vložilo leta 2018, po štirih letih pa je sodišče pritrdilo.

Ena izmed večjih nepravilnosti je obvezna 30-odstotna provizija, ki jo morajo založniki plačati od vseh nakupov na spletni tržnici. Google je s položaja močnejšega enostransko vsilil to in še druga določila, denimo možnost enostranskega spreminjanja ali razdrtja pogodbe. Založniki sploh niso imeli nobene možnosti pogajanja ali spreminjanja pogojev, zato jih je Google s tem postavil v podrejeni položaj, meni sodišče. Google ima sedaj tri mesece časa, da nepoštene pogodbene pogoje spremeni. Google je sicer že pred meseci znižal provizijo na 15 odstotkov za male založnike.

Seveda pa je možno, da se bo Google pritožil, kar njegovi odvetniki še preučujejo. Google je v odzivu dejal, da Android in Google Play razvijalcem nudita več izbire kot druge platforme in da omogoča doseg največje in rastoče množice uporabnikov. Dodal je, da večina določb, ki jih je sodišče spoznalo za problematične, ni več v veljavi. Sodba se namreč opira na rezultate preiskave Direktorata za konkurenco, potrošnike in nadzor (DGCCRF) iz let 2015-2016.

Odločitve v primeru Apple sodišče še ni sprejelo.