Po treh letih Mazda začne zaračunavati za nekatere funkcionalnosti avtomobila

Matej Huš

1. okt 2024 ob 22:08:18

Proizvajalci avtomobilov želijo kupce prepričati v sklenitev naročnin, ki bi prvim prinesla stalen denarni tok v zameno za odklep nekaterih funkcij, ki so bile v preteklosti samoumevne. Zadnja v vrsti je Mazda, ki je pred dvema mesecema napovedala zaračunavanje naročnine za Mazda Connected Services v višini 10 dolarjev mesečno. Prva tri leta je bila storitev brezplačna, nato pa so prešli na dvomesečno preizkusno obdobje. Lastniki avtomobilov niso bili navdušeni.

Da bodo storitve nekoč postale plačljive, je bilo znano že od začetka. Ena izmed funkcionalnosti, ki je bila na voljo le z naročnino, je oddaljeni zagon motorja. Šlo je za zagon prek pametnega telefona ali druge pametne naprave, kjer smo fizično oddaljeni od avtomobila. Že leta 2023, ko je bila storitev še brezplačna, je Brandon Rorthweiler razvil odprtokodno rešitev, ki je zmogla isto, a jo je Mazda uspela utišati. A oddaljeni zagon ni edina funkcija, ki jo ponuja Mazda Connected Services, temveč so tu še vsaj redna poročila o stanju vozila (vehicle health reports), vstop v vozilo brez ključa itd.

Lastniki vozil so besni in poudarjajo, da gre za storitev, ki jo avtomobili omogočajo in je bila doslej zastonj. Mazda poudarja, da je bilo ob nakupu znano, da gre za triletni dodatni paket, ki bo kasneje plačljiv. Dodali so, da so po tem času lastnike opozorile na spremembe, a so jim dva meseca še nudili brezplačno uporabo. Novejša vozila imajo le leto dni brezplačne naročnine.