Italijanska policija razkrinkala preprodajalce ponarejenih igralnih konzol

Matej Huš

15. sep 2024 ob 22:31:34

Italijanska policija je razbila hudodelsko združbo, ki je preprodajala ponarejene konzole in stare igre. V raciji so zasegli za 50 milijonov evrov konzol in iger, med katerimi so bili številni znani naslovi iz 80. in 90. let minulega stoletja, denimo Mario Bros. in Street Fighter.

Zasegli so 12.000 konzol in več kot 47 milijonov videoiger, je pojasnil vodja enote za gospodarski kriminal v Turinu Alessandro Langella. Pridržali so devet italijanskih državljanov, ki so jih obtožili preprodaje ponarejenega blaga. Grozi jim do osem let zaporne kazni.

Ponarejene konzole so delovale, a so bile manj kakovostne imitacije in niso ustrezale varnostnim standardom. Izvirale so iz Kitajske, nato pa so se prodajale v Evropi, večinoma prek spleta, a tudi v fizičnih prodajalnih. V zadnjem času je igranje starih iger (#retrogaming) doživelo velik razmah, povpraševanje po starih konzolah in igrah na tržnicah rabljenih izdelkov pa raste. Delujoča konzola Super Nintendo na primer stane od 100 do 300 evrov, odvisno od ohranjenosti in priloženih iger.