Najstarejši igričarski goljuf Todd Rogers razkrinkan

Matej Huš

30. jan 2018 ob 20:22:30

Todd Rogers je danes že v zrelih letih, a je bil še donedavna spoštovan član skupnosti igralcev videoiger. Mož, ki je zaslovel v 80. letih s številnimi svetovnimi rekordi v videoigrah, je bil prvi pravi poklicni igralec videoiger in lastnik najstarejšega svetovnega rekorda na tem področju. Postavil ga je v igri Dragster za Atari, ki jo je leta 1982 končal v 5,51 sekunde. V Guinnessovi knjigi rekordov je bil ta dosežek zapisan kot najstarejši rekord videoiger. Sedaj pa so Rogers razkrinkali.

Da je z rekorom v Dragsterju nekaj nenavadnega, se je šušljalo že nekaj časa. Več ljudi je kasneje uspelo doseči rezultat 5,61 sekunde, nikomur pa ni uspelo iti hitreje. Edini dokaz za Rogersove navedbe je bila polaroidna fotografija, ki jo je posnel leta 1982 in poslal založniku Activision, a je danes ni več mogoče najti. Rogers trdi, da je isti rezultat dosegel večkrat na različnih sejmih. Toda Eric Koziel (Omnigamer), ki se ukvarja s starimi igrami, mu ne verjame. Tudi s posebnim računalniškim programom, ki sam igra igre in poizkuša doseči optimalen izid, ni uspel odigrati hitreje kakor v 5,57 sekunde. To je tudi človeški rekord, za katerega obstaja video posnetek. Rogersov rezultat, za katerega sam in tudi David Crane, ki je igro napisal, trdita, da je veljaven, je medtem izginil s seznama Twin Galaxies in Guinnessove knjige rekordov. Koziel pa dodaja, da je razstavil kodo igre in z analizo pokazal, da razen ob strojni napaki hitreje od 5,57 ne gre.

K temu je bržkone pripomoglo tudi dejstvo, da to ni prvi Rogersov rekord, ki je sumljiv. Rekord v igri Donkey Kong so izbrisali, ker je pri 15.000.000 točk bistveno boljši od drugega rezultata 1.472.100, videodokaz pa je izginil. Rekord v igri Centipede je znašal 65.000.000, drugi najboljši rezultat pa 58.078. Rekord v igri Barnstorming pri 32,04 sekundah pa so izbrisali, ko so dokazali, da tudi ob odsotnosti vseh ovir tega rezultata ni mogoče doseči.