Prodaja iger po dolgem času spet zrasla

Matej Huš

19. okt 2013 ob 14:08:55

September je bil po dolgem času spet izjemno uspešen za prodajalce računalniških iger, konzol in pripadajoče opreme. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja v ZDA zrasla za 27 odstotkov in dosegla 1,1 milijarde dolarjev; če pa prištejemo še prodajo rabljenih iger in izposojo, se približamo že 1,9 milijarde dolarjev.

Zanimivo je, da je celotna rast prodaje posledica enega samega naslova. Gre seveda za Grand Theft Auto 5, ki je v pičlem tednu nabral milijardo dolarjev prihodkov. Tako je bila celotna rast skoncentrirana na konzolski trg, ki je zrasel za 52 odstotkov na 750 milijonov dolarjev. (Pozor, prodaja GTA 5 velja za cel svet, podatki o rasti in skupnem znesku pa se nanašajo na ZDA.) Prodaja strojne opreme za igre (konzole ipd.) je na drugi strani upadla za 13 odstotkov.

Tako visoke rasti nismo beležili že dolgo časa. Nazadnje se je to zgodilo junija in julija 2008. Uganili ste, tedaj je izšla nova verzija GTA. Še ena bistvena sprememba se je zgodila od tedaj; čedalje popularnejše so (brezplačne) igre na mobilnih napravah, ki odžirajo trg konzolam in PC-jem.

Porast pričakujemo tudi novembra, ko bosta izšla Xbox One in PlayStation 4. Če upoštevamo, da tudi avgust ni bil slab, saj je rast podžigala dobra prodaja Madden NFL 25 in Disney Infinity, december pa je tako ali tako tradicionalen nakupovalni mesec, utegne biti letošnje drugo polletje eno izmed najuspešnejših.