United Airlines bo največji Starlinkov letalski partner

Matej Huš

14. sep 2024 ob 01:01:45

Internet nezadržno prihaja tudi na letala, saj ga je napovedal tudi prevoznik United Airlines. V podjetju nameravajo celotno floto svojih letal opremiti s terminali za satelitski internet Starlink, ki ga ponuja Muskov SpaceX. Prve teste bodo začeli izvajati prihodnje leto.

Minuli mesec je internet na svojih letih napovedala tudi Delta, ki ga bo nudila na čezoceanskih letih. Delta (in tudi Southwest) stavi na Viasatove sprejemnike in Satelite, United Airlines pa na SpaceX-ov Starlink. Slednji trdi, da bo Starlink zanesljivejši, zlasti nad morjem in v odročnih predelih, njegove hitrosti pa bodo omogočile več potnikom hkrati spremljati celo pretočne vsebine, kot so videoposnetki in glasba na zahtevo.

United Airlines bo podobno kot Delta internet nudil brezplačno, a za zdaj ne govori o nobenih dodatnih pogojih, medtem ko bo Delta sčasoma zahteval članstvo v klubu zvestobe. United Airlines ni edini prevoznik s Starlinkom, saj sta taka vsaj še Hawaiian Airlines in Qatar Airways, je pa največji. Finančnih podrobnosti dogovora niso razkrili. So pa, in to je za potrošnike pomembneje, zagotovili, da so tehnologijo že preizkusili in to z velikimi obremenitvami (veliko potnikov), pri čemer niso zaznali težav.

Novosti ne bodo uvedli čez noč, saj ima United Airlines več kot tisoč letal. Nadgrajevali jih bodo postopoma, certificirati pa jih mora tudi FAA. S